17. Joulupallot 2.0Pidän haasteista ja tällä kertaa tällaisen minulle heitti Ninni, jolla löytyi kaapista monta pakettia tummansinisiä, kiiltäviä ja mattapintaisia joulupalloja. Tavoitteena oli löytää helppoja joulupallojen tuunausvinkkejä, joilla voi piristää muovisia perusjoulupalloja.

Ennen-kuva
Joulupallojen päällystäminen
Jos joulupallon pinta on vioittunut tai muutoin kulunut, on kaikkein helpointa tuunata joulupalloa päällystämällä se kokonaan. Kokeilin eri päällystystekniikoita ja materiaaleja, voit itse arvioida mikä niistä oli kivoin. Ennen kuin alat tuunata palloja, tarkista, että pallon pinta on puhdas. Etenkin tarrat irtoavat helposti, jos pinta on likainen tai rasvainen.

Perinteinen decoupage
Helppo tapa on päällystää pallo decoupage-tyyliin. Tähän tarvitaan vain paperia, decoupage-lakkaa ja sivellin. Jos sinulla ei ole decoupage-lakkaa, voi hyvin käyttää myös vesi-paperiliima -seosta, sekoitussuhde 1:1.Kaapistani löytyi vanhoja nuottipapereita, jotka revin pieniksi palasiksi. Liimasin nämä lakan avulla täysin sekaisin pallon pinnalle huolehtien, että koko pallon pinta täytyy. Lopuksi on hyvä sivellä koko pallon pinta lakalla, jotta pinnasta tulee kestävä. Käyttämäni paperi oli hieman liian jäykkää, tämä olisi helpompi tehdä hieman huokoisemmalla paperilla, jolloin paperi imee lakkaa ja se on helppo muotoilla pallon pinnalle.

Vanhoilla nuoteilla sekä tarroilla päällystetyt pallot


Tarrat
Tarkista ensin, että pallon pinta on puhdas. Valitse haluamasi tarrat ja liimaa ne pallon pinnalle haluamasi kohtiin. Pienet tarrat sopivat tähän hyvin, isot tarrat eivät toimi pyöreän pallon pinnalla. Tähtikuvio toimii, jota käytin toimi mainiosti eri kokoisena.

Paljettinauha
Pinnoittamalla paljettinauhalla pallosta saa helposti pienellä vaivalla kalliin näköisen. Aloita sivelemällä liimaa pallon alapuolelle. Kierrä paljettinauhaa spiraalina pallon pinnalle.

Helpointa on levittää liimaa muutaman sentin leveydeltä kerrallaan, näin pystyt pitämään pallosta kiinni mahdollisimman pitkään.


Vaihda ote, kun kierrät viimeisiä kierroksia.Kaksi paljettipalloa, mustan pallon aloitus meni hieman vinoon, jolloin nauha menee kokonaan vinosti pallon ympäri

Palloa pallon päällä
Kokeilin myös pallojen pinnoitusta ympyröillä. Tähän meni n. 35 kpl pyörylöitä, jotka leikkasin ympyräleikkurilla. Aloitin pohjasta liimaamalla yhden ympyrän vastakkaiselle puolelle kannasta. Seuraavalla kierroksella liimasin ympyrät hieman ylemmäksi lievästi limittäin. Jatkoin näin täyttäen koko pallon pinta-alan ympyröillä. Käyttämäni hopeinen kimallepaperi oli melko ohutta ja taipuistaa.Kokeilin samaa tekniikkaa myös toisenlaisella materiaalilla. Valkopilkullinen paperi oli jäykempää ja se ei taipunut pallon pinnalle yhtä hyvin kuin hopeapaperi. Kärsivällisyydellä tämäkin pallo lopulta onnistui.

Pallon pinnan koristaminen

Virkattu tähtikuvio
Virkattu kuvio muodostuu kahdesta virkatusta puolipallosta, jotka yhdistetään viimeisellä kerroksella toisiinsa. Käytin ohutta lankaa ja 1.25 kokoista virkkuukoukkua.Virkkaa ensimmäinen puolisko loppuun asti. Virkkaa toinen ympyrä toiseksi viimeiseen kerrokseen asti. Viimeisellä kerroksella virkkaa 4 kjs, 1 ks ensimmäisen puoliskon kjs-ketjuun, 4 kjs, 1 ks toisen puoliskon kjs-ketjuun, 4 kjs, 1 ks ensimmäisen puoliskon seuraavaan kjs-ketjuun, 4 kjs, 1 ks toisen puoliskon seuraavaan kjs-ketjuun. Jatka näin kunnes olet ylittänyt puolivälin, laita pallo työn sisälle. Jatka virkkaamista kierroksen loppuun.

Variaatiot virkkausohjeesta
Käytin paksumpaa kultaista lankaa ja tein pelkistetyn verkon pallon päälle. Virkkasin kuviosta vain kerrokset 1-4 ja 6-8.Toisen kokeilun tein ohuella, kultaisella rautalangalla. Pujotin kullan värisiä siemenhelmiä rautalankaan ennen aloitusta. Rautalankaa virkatessa käytin isompaa, 2.5 kokoista virkkuukoukkua, jotta verkosta tuli ilmava. Rautalankaverkko on tehty yhtenä kappaleena aloittaen ylhäältä  pallon kannasta. Kuviona on ainoastaan ketjusilmukkaverkko, jota on toistetaan ohjeen kerroksissa 6-9.

Kaikki tuunatut pallot vielä yhdessä
Jälkeen-kuva. Mikä näistä on sinun suosikkisi?
 Lisää joulupallojen tuunausideoita löytyy minun Kokeileva joulukalenteri -Pinterest-taulusta.

-Riikka

Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti