16. Somista kodin joulukukatKukat tuovat iloa, väriä ja tuoksua jouluun. Itse pidän kukista paljon, joten suosittelen niiden ostamista jokaiselle. Kukkia voi antaa lahjaksi, mutta niillä on mukava somistaa myös oma koti. Olen ensimmäiseltä koulutukseltani floristi, joten haluan antaa sinulle muutaman pienen vinkin kukkien juhlistamiseen pienellä vaivalla.

Yhdistele luovasti erilaisia luonnonmukaisia koristeita. Somisteiksi käyvät havut, oksat, lehdet, varvut, kävyt, marjat, sammalet ja jäkälät. Annan tässä vinkin yksittäisen hyasintin koristeluun, mutta voit käyttää samoja ideoista myös amaryllisten, joulutähtien, tulppaanien, joulukaktusten ja muiden joulukukkien somistamiseen.

Tärkeimmät toimenpiteet:

1. Valitse mieleisesi kukka ja sille astia, kori tai ruukku.
2. Varaa somistustarvikkeita. Huomioi joka miehen oikeudet ja niihin liittyvät rajoitukset. Oksien, varpujen, sammalten ja jäkälien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Niitä kuitenkin myös myydään esimerkiksi kukkakaupoissa ja torilla.
3. Pelkistä somisteet, yhteen kukkaan riittää yksi tai kaksi koristetta. Kaikkia kivoja juttua ei kannata laittaa yhtä aikaa, sillä muutoin lopputuloksesta tulee helposti levoton.
4. Käytä omaa luovuuttasi ja mielikuvitustasi. Muokkaa ja ideoi lisää!Tarvikkeet: hyasintti (tai jokin muu joulukukka), muki/ruukku, männyn oksia, marjoja

Pujota männynoksat multaan. Asettele pallot ruukun pinnalle. Somistus on nopeasti valmis.Tarvikkeet: hyasintti (tai jokin muu joulukukka), muki/ruukku, männyn käpyjä, salalin oksa

Pujota salal-oksa ruukkuun. Asettele käpyjä ruukun pinnalle. Varaa käpyjä yli ruukun somistamiseen tarvittava määrä. Asettele käpyjä pöydälle liinan päälle.Tarvikkeet: hyasintti (tai jokin muu joulukukka), muki/ruukku, hypericumin eli kuisman marjoja

Sirottele marjat ruukun pinnalle ja pöydälle liinan päälle. Kuisman marjojen sijasta voit käyttää myös esimerkiksi pihlajanmarjoja, pieniä kiviä, pähkinöitä, koristehelmiä tai hiottuja lasinpalasia.Tarvikkeet: hyasintti (tai jokin muu joulukukka), muki/ruukku, sinikatajan pieniä oksia

Napsi oksat pieniksi pätkiksi. Asettele pätkät kevyesti ruukun pinnalle. Joitakin oksia voit laittaa myös pöydälle liinan päälle. Sinikatajan sijaan voit käyttää myös kuusen, marjakuusen tai muun havupuun tai -pensaan oksia.

Kuvat: Paula Niemelä
Vinkki pikaiseen somistamiseen: Jos sinulla on koristeellinen ja kiva ruukku, riittää, kun kiedot ruukun ympärille koristepaperia. Muista laittaa muovipussi tai sellofaania ruukkua vasten ja koristepaperi vasta sen päälle, ettei koristepaperi kastu. Pienet tulilatvat sopivat joulukukiksi siinä missä perinteiset joulukukatkin.

Nautitaan joulukukista!
Kukkien tuoksua, iloa ja väriä toivottaen

Saara
Jaa Google Plussassa

1 kommenttia :

  1. Hyasintti olisi niin kaunis jouluna, vaan kun ei pää kestä tuoksua, heti iskee migreeni. Tulilatva ei onneksi tuoksu ollenkaan =)

    VastaaPoista