2. Kaikkea kivaa kutistemuovistaKutista muovia,
somista pintaa,
eihän ajalla ole hintaa.
Käytä koruihin aikaa tovi,
älä silloin tapaamisia sovi,
jätä lahjoille oma lovi.
- Saara


Kutistemuovi on minulle uusi tuttavuus, mutta sen mahdollisuudet innostivat kokeilemaan. Kutistemuovia saa askarteluliikkeistä eri värisinä sekä kirkkaana ja huurrettuna. Lisäksi tarvitset vain sakset ja värikyniä, uunin ja leivinpaperia.Piirrä haluamasi kuvio muovin karhennetulle puolelle. Jos molemmat puolet ovat kirkkaita, karhenna toinen puoli hienolla hiekkapaperilla (Nro 300 tai 400, kynsiviilakin käy, jos pinta ei ole iso.). Huomioi suunnittelussasi, että muovi kutistuu puoleen – kolmakseen alkuperäisestä. Se myös paksunee suunnilleen saman verran.

Esimerkki kutistumisesta.
Käytä piirtämiseen puuvärejä, vedenkestäviä tusseja, geelikyniä tai muoville tarkoitettuja leimasinvärejä. Värit tummuvat paiston aikana. Mustallekin muoville puuväreillä piirretyt kuviot näkyvät hyvin. Piirtäminen muoville ei ole välttämätöntä. Voit pelkästään leikata mieleisiäsi kuvioita.

Vinkki! Piirrä läpi.
Leikkaa kuviosi irti. Vältä leikkaamasta aivan saksien kärjellä, sillä muovi lohkeaa helposti. Tee tarvittavat reiät valmiiksi (esim. kaulakorun nauhan reikä). Itse rei’itin paperireittimellä ja sain sopivan kokoisen reiän ohulle nauhalle tai ketjulle.Voit käyttää myös kuvioleikkureita.

Laita työt piirtopuoli ylöspäin leivinpaperilla päällystetylle pellille. Työt saattavat uunissa kiepsahtaa itsensä ympäri, joten asettele väljästi.Lämmitä uuni muovin ohjeissa annettuun lämpötilaan (yleensä 130 – 175 astetta). Ja sitten kantapään kautta opittua: TEE TESTIPALA UUNISSA! Jokaisen uuni on omansa lainen eikä säätimen 140 välttämättä ole 140. Jos lämpötila on liian alhainen muovi ei lähde kutistumaan. Jos lämpötila on liian korkea, ne menevät rullalle eivätkä enää aukea.

Pilalle menneet. 
Paistoaika on noin 3-5 minuuttia. Kuviot käpristyvät ensin ja voivat tosiaan flipata itsensä ympäri, mutta oikenevat hetken päästä. Uunista otettaessa niitä voi vielä ihan lyhyen hetken suoristaa (tai muokata muuten) esim. metallisella paistolastalla. Älä koske sormin! Poppaa! Uunissakin niitä voi vähän romplata vaikka veitsellä, jos meinaavat tarttua toisiinsa.Kirjanmerkkiä varten leikkasin 30 x 12,5 cm kokoisen palan, johon nauhan reikää varten tein 3 x 0,8 cm kolon. Kirjoitin tekstin permanent tussilla. Pidin muovin alla ruutupaperia, että sain tekstin menemään suoraan. Sitten uuniin. Ilman testipalaa. Ja koko homma uudestaan, koska uuni oli liian kuuma. Mutta toisella kierroksella tuli valmista.


Toinen tähän tekemäni esimerkki on avaimenperä, johon kuvion kopioin poikani tekemästä äitienpäiväkortista. Anna lasten piirtää suoraan muoville ja tee sukulaisille kivat kaulakorut, avaimenperät tai kirjanmerkit!


Lisää inspiraatiota ja ideoita löydät helposti Pinterestistä tai hakemalla netistä sanoilla: kutistemuovi, shrink plastic tai shrinky dink.

Tykkää meistä Facebookissa!


Kutistusterveisin, Marianne
                                               
Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti