20. Kata kauniisti



Olen aina pitänyt kukista ja väreistä. Juhlahetket on mukava erottaa arjesta kattamalla kauniit astiat ja ruokailuvälineet pöytään. Pienillä asioilla eli kynttilöillä, kukilla ja istumapaikkakorteilla lisäät viimeistellyn ilmeen kattaukseen. Persoonallisuutta saat taittelemalla jokaiselle ruokailijalle erilaisen serviettitaitoksen tai käyttämällä eri sarjojen astioita sekaisin.

Kokonaisuus ratkaisee yleisilmeen tunnelman. Voit vaikuttaa ilmeeseen väreillä, materiaaleilla ja erilaisilla tyyleillä. Voit tehdä kattauksesta esimerkiksi selkeän, yksinkertaisen, romanttisen, perinteisen, eksoottisen, leikkisän, modernin,… Valinta on sinun.

Kokosin kalenteriin muutaman erilaisen vaihtoehdon. Samat astiat saavat erilaisen tunnelman pelkästään serviettejä ja kukkia vaihtamalla. Kaikissa on hyödynnetty samaa istumapaikkaa määrittävää nimikorttia ”Mummi”. Ideoiden herättämiseksi ja eri mahdollisuuksien tiedostamiseksi kokosin vielä pari erilaista kasvikoostetta, toisen kukista ja toisen vihreistä oksista ja lehdistä.



Valko-vihreä jouluruususervietti on keväisen raikas, joten myös neilikan väri on heleän vaalean vihreä. Lautasliinan kukkien keltainen keskus yhdistyy kivasti vanhojen astioiden kultareunaan. Servietti on paperinen, kankainen olisi juhlavampi, yleellisempi.



Marimekon perinteinen Unikko-kuosi on klassikko. Tällä kertaa sävy on hillitty ja maltillinen harmaa-valko-rusehtava. sen päälle sopivat hyvin rusehtavat eucalyptuksen marjat ja teräväkärkiset harmaanvihreät eucalyptuksen lehdet. Ne tuovat sopivaa romantiikkaa pelkistetysti taitellun paperiservietin päällä.



Viuhkaksi taiteltu sydänkuvioinen punainen servietti toistaa mukavasti sydämen muotoa, tosin terävämmin kärjin. Samalla se rikkoo lautasten pyöreyttä veneen omaisella muodolla. Servietin kuvio on nuorekas. Puolukanvarpu ja harsokukat tuovat sopivaa kesäisyyttä joulupöytään.



Jouluaaton puurokattauksessa on Virpi Pekkalan leikkisä tonttukuosi. Servietti asetellaan niin, että ruokailija katsoo tonttutyttöä oikein päin. Samalla servietti jää leikkisästi vinoon. Vaikka astiat ovat perinteisen juhlavat, valkoista ja kultareunaa, voit silti leikitellä muilla elementeillä.

Kävyt muistuttavat tonttujen metsäretkistä ja viininpunainen oksaneilikka tuo juhlavuutta leipä- ja kinkkulautasella. Kukinto on aseteltu katsomaan suoraan ruokailijaan. Tässä tapauksessa myös punainen tulppaani olisi perusteltu, sillä tonttutytön käsissä on tulppaaneja.



Kestäviä kattauskukkia ovat muun muassa neilikat, oksaneilikat, harsokukat, hyasintin kellot, ruusut, tulppaanit, värililjat jne. Voit käyttää myös erilaisia marjaisia oksia kuten hypericumia eli kuismaa, ilexiaa eli rautatammea, pihlajaa, myrttiä sekä pensasruusuja, joissa on myös kiulukoita.

Pidennät somistekukkien ja –oksien kestävyyttä, kun leikkaat varsiin aina ruokailun jälkeen veitsellä uuden viiston imupinnan ja laitat ne maljakkoon juomaan vettä. Laita puuvartisille kukille (esim. ruusu) ja oksille lämmintä vettä, pehmeävartisille (esim. tulppaani) sen sijaan kylmää vettä.

Kuvassa vasemmasta yläkulmasta alkaen hopealanka, hypericum eli kuisman marjoja, hyasintin kukkia, neilikka, oksaneilikka, myrtin marjoja, harsokukka ja ruusun terälehtiä. Muita sopivia ovat myös esimerkiksi tulppaani, ruusu, värililjat.

Kuvat: Paula Niemelä

Monet leikkovihreät sekä luonnosta saatavat oksat ja varvut ovat kestäviä kattaussomisteita. Voit pidentää somisteiden käyttöä keräämällä ne aina ruokailun jälkeen muovipussiin, suihkuttamalla pussiin vettä ja laittamalla sen jääkaappiin. 

Kuvassa ovat vasemmasta yläkulmasta alkaen hopealanka, männyn käpyjä, galaxyn lehti, salalin lehtipari, sinikatajan pieni oksa, ruusun lehtiä, puolukka, myrtti, eucalyptus (3 erilaista), mustikka ja männynoksa.










Esteettisiä ja viihtyisiä ruokailuhetkiä toivottaen 

Saara

Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti