13. Tiskirätin uudet kuviot



Kuvia piirrä, malleja leikkaa.Kankaalle paina ja kuivua anna.Rätti niin tehokas, imee kuin sieni,onhan pinnassa koriste pieni.-Saara

Tiskirättikokeiluja
Kokeilevan käsityön syksyn jaksolla opettelimme painamaan kuvioita kankaalle. En ollut tehnyt sitä aikaisemmin ja päätin kokeilla painamista myös kotona. Kangasvärejä ostaessani näin kaupassa myös kuviottomia tiskirättejä, joten päätinkin kokeilla tiskirättien kuvioimista. Koska opinnoissa painotetaan myös suunnittelun merkitystä, tein minäkin suunnitelman.

Tarvikkeita: tiskirättejä, kangasväriä, muovikalvoa tai valmis sapluuna, lautanen, pesusieni tai superlonia, mahdollisesti leimasin, kankaalle tarkoitettua leimasinväriä.

Kuviointi sapluunalla

Ensin piti tehdä sapluuna. Tulostin kissani ja koirani kuvat, piirsin kuvien ääriviivat muovikalvolle, leikkasin kuviot muoviin saksilla. Jätin kuvion ympärille 3-4 senttiä muovia turva-alueeksi.


Tein sapluunan myös piparkakkumuotilla.


Kantapään kautta opittua: kannattaa valita muoviksi tukeva kalvo, kuten piirtoheitinkalvo. Muovitaskujen muovi saattaa olla melko lepsua; sitä on vaikea leikata ja vielä vaikeampi asettaa tasaiseksi painettavan materiaalin päälle.

Kaadoin tai pikemminkin kaivoin lusikalla voirasian kannelle kangasväriä, en siis käyttänyt lautasta. Minulla oli puhdas käyttämätön pesusieni, jonka leikkasin saksilla 3-4 cm levyisiksi palasiksi.

Asettelin sapluunan tiskirätin päälle, kiinnitin sapluunaa teipinpalasilla tiskirättiin, jotta se pysyisi paremmin paikallaan. Kastoin sientä kangasväriin ja tupsuttelin väriä tiskirätille. Toisella kädellä yritin pitää sapluunaa varovasti tiskirättiä vasten. Poistin sapluunan varovasti kuvion päältä ja annoin tiskirätin kuivua seuraavaan päivään.

Väriä saattaa päästä sapluunan alapinnalle, joten se kannattaa pestä heti painamisen jälkeen ennenkuin sitä käyttää seuraavaan kuvioon. Jos kuviot tulevat niin lähelle toisiaan, että sapluunan turva-alue osuisi aiemmin painetun vielä märän kuvion päälle voi märän kuvion suojaksi asettaa kevyesti sanomalehden palasen.

Kantapään kautta opittua: Kannattaa suojata pöytä esim. sanomalehdillä. Kannattaa kokeilla värin tupsuttamista harjoittelupaperille tai sanomalehdelle. EI KANNATA kiinnittää sapluunaa tiskirättiin maalarinteipillä. Maalarinteippi tarttuu huokoiseen tiskirättiin sen verran tiukasti, että se saattaa repiä osan tiskirätistä mukanaan, kun sen irroittaa.

Sapluunoita saa myös valmiina.


Kuviointi leimasimella

Ajattelin, että puolikkaalla omenalla rättiin voisi tulla hauska omenakuvio. Niinpä halkaisin omenan, kaiversin siemenkodan irti ja päätin käyttää omenaa leimasimena.


Levitin kangasväriä omenan leikkauspinnalle sekä sienellä että siveltimellä, koska en oikein osannut arvioida kuinka paljon väriä leimasimen pintaan pitäisi saada. Myös omenan leikkauspinnan liukkaus teki vaikeaksi arvioida värin määrää.


Tässä yhteydessä voisin todeta, että suunnittelua voi harrastaa myös kuvioiden asettelussa, vaikka kopiopaperille tai sanomalehdelle. Kuviot voi myös leikata paperista ja kokeilla niiden asettelua tiskirätin päälle.


Omistamissani leimasimissa on pieniä ja yksityskohtaisia kuvioita, joten epäröin kangasvärien käyttöä niiden kanssa, kun käyttämäni väri on melko paksua. Sainkin askartelukaupasta neuvoja siitä, mitkä leimasinvärit käyvät tiskirättien painamiseen ja päätin kokeilla kuvion painamista leimasinvärillä.


Viimeistely

Kangasväri ja käyttämäni leimasinväri tarttuvat kankaaseen kuumakäsittelyllä. Annoin rättien kuivua yön yli, jonka jälkeen silitin niitä leivinpaperin läpi silitysraudalla.

Kantapään kautta opittua: Kannattaa asettaa myös rätin alapuolelle leivinpaperi, ainakin siinä tapauksessa, että on tehnyt kuvion rätin kummallekin puolelle. Muuten saattaa käydä niin, että alapuolen väriä tarttuu silityslaudan kankaaseen. Ainakin, jos väri on vielä kosteaa.


Pysyikö väri?

Pysyi; sekä kangas- että leimasinvärillä koristeltujen rättien koristelut kestivät kastelun, pesuaineen ja altaan pesemisen.




Huteja

Ajattelin kuvioida Leonorin virkatun lumihiutaleen luukusta 1 tiskirättiin. Virkkasin lumihiutaleen isolla virkkuukoukulla, kostutin ja pingotin sen ja annoin sen kuivua vuorokauden. Kiinnitin sen nuppineuloilla tiskirättiin (alla oli paksu kerros sanomalehtiä). Tupsuttelin lumihiutaleen ja sen ympäristön kangasvärillä. No sotkuhan siitä tuli. Spray –maalilla kuviointi tiskirättiin olisi saattanut onnistua. Kokeilen sitä joskus toiste.



Kun lumihiutale nyt oli kyllästetty kangasvärillä, päätin kokeilla tarttuuko väri lumihiutaleesta tiskirättiin. Tarttuihan se, muuta ehkä olisi pitänyt painaa lumihiutaletta tiskirättiin kovempaa. Nyt painelin lumihiutaletta sormillani. (Kannattaa muuten varata muovipusseja lähistölle, jos aikoo ottaa valokuvia samalla kun sotkee kätensä. Kädet voi työntää muovipussiin ennekuin koskee kameraan, ettei kamera likaannu).












Tiskirätti-ilottelua toivoo Nina


Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti