3. Amerikkalainen fudge lahjapakkauksessaPehmeää ja sakeaa,
herkkua niin makeaa.
Aineet yhteen laita,
sekoita, koveta ja maista.
Joulun maku uus,
ei oo salaisuus.
- Saara

Mulla on heti aamusta Ninnin fudget mielessä! Voi, että oli hyvää!

- Luukun 2. Marianne. 

Tunnustan, tämä resepti on suora plagiaatti Ameriikan reissulta saamastani reseptistä. Kyseessä on suklainen suussa sulava sokeriherkku, joka on niin hyvää, että hampaisiin koskee. Sain reseptin isäntäperheeni emännältä, joka tekee tätä herkkua joka joulu perheelleen. Fudgea varten on jopa omat erilliset sähkökeittolevyt, jotka aina kellarista kannetaan esiin kun fudge-vuodenaika koittaa. On oma erityisveitsi, jolla fudgea leikataan ja oma erityispelti, jolle fudge levitetään.

Itse olen ollut keittolevyjen, peltien ja veitsien kanssa hieman suurpiirteisempi, mutta yhdestä emännän suullisesta neuvosta en ole suostunut tinkimään: Fudgen keittäjä on se, joka saa ”nuolla kattilan”, kun on valmista. Siis sen kaiken ihanan suklaisen sokerimassan, joka on kattilan reunoihin tarttunut. Samalla kun muut katsovat kateellisena vierestä, kun itse fudgeen ei saa vielä koskea, koska se säästetään illan juhliin.

Tähän fudgeen joutuu hieman ainesosia metsästämään. Marshmalow Fluffia on saanut ainakin suuremmista marketeista jo vuosia. Toinen hankala ainesosa on sokeroimaton maitotiiviste, eli evaporated milk. Olen aikaisemmin korvannut maitotiivisteen sokeroidulla maitotiivisteellä (condenced milk) vaihtelevin tuloksin. Mutta tänä armon vuonna 2015 silmiini sattui lähikaupassa täysin vahingossa tölkki, jossa luki ”Evaporated milk”. Saatoin hypähtää riemusta siinä hetkessä. Purkki lähti välittömästi mukaan. Kannattaa etsiä maitotiivistettä säilykeosastolta sokeroidun maitotiivisteen lähettyviltä tai etnisistä ruokakaupoista.

Fudge

Tarvitset: 

9,5 dl erikoishienoa sokeria
110 g voita
1 tölkki (386 ml) makeuttamatonta maitotiivistettä (evaporated milk)
80 g tummaa suklaata
340 g rouhittua maitosuklaata
1 tölkki Marshmallow fluff
Pähkinöitä maun mukaan (ei pakollinen) 

Kuvassa etualalla Peakin Evaporated milk, joka toimi reseptissä mainiosti.

Ohje: 

Valmistele pelti, jolle fudgen levität. Rajasin folion avulla uunipellistä 25x35 cm kokoisen alueen ja suojasin levyn leivinpaperilla. 


Laita sokeri, voi, makeuttamaton maitotiiviste ja tumma suklaa teräskattilaan (teflon voi mennä pilalle).

Laita levy täysille ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen.Kun massa kiehuu, laita levyä pienemmälle (6->3).

Anna poreilla 5-7 minuuttia koko ajan sekoittaen. Itse pidän fudgesta pehmeänä, joten keitin massaa vähän reilut viisi minuuttia.

Tältä massa näyttää, kun siihen on lisätty suklaarouhe ja marshmallow fluff.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää Marshmallow fluff, sekoita. Onnea vaan fluffin saamiseen ulos purkista. Sotkuista hommaa!

Lisää rouhittu maitosuklaa. Anna suklaan sulaa hetken, ennen kuin varsinaisesti sekoitat sen muuhun massaan. Halutessasi voit sekoittaa pähkinöitä massaan tässä vaiheessa.

Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Halutessasi koristele pähkinöillä. Anna jäähtyä. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Saksanpähkinöillä koristeltu fudge jäähtymässä ja odottamassa leikkaamista.

Lahjapakkaus

Michiganissa, jossa fudge on jonkinsortin kansallisruokalaji, fudgepuodit myyvät herkkua palvelupisteiltä ja pakkaavat sen toinen toistaan suloisempiin rasioihin ja laatikoihin. Suunnittelin fudgea varten kartonkisen lahjapakkauksen, jonka kukin voi mielensä mukaan tuunata itsensä näköiseksi.

Tarvitset:

Viivoitin
Kynä
Sakset
Askarteluveitsi
Kartonkia

Erilaisia papereita, kyniä, tarroja, maaleja ja liimaa koristeluun.


Leikkaa ensin kartongista 26x36cm suorakulmio.

Piirrä laatikon aihio kartongille mittojen mukaan viivoitinta apuna käyttäen. Mitat löytyvät alla olevasta kuvasta, saat kuvan klikkaamalla suuremmaksi. Kuvasta jäi puuttumaan d ja c sivujen piutuus, joka on 16 cm. Pyöreiden muotojen piirtämiseen voit käyttää harppia tai vaikkapa lautasta.
Leikkaa laatikon ulkoreunoja myöten. Kuvassa merkitty oranssilla.

Leikkaa askarteluveitsellä kiinnitysaukko ja kiinnityslippa. Kuvassa merkitty sinisellä.
Tee taitteet a, b, c ja d. Kuvassa merkitty violetilla. Kun pidät viivoitinta viivan kohdalla taitetta tehdessäsi, taitteesta tulee siistimpi.Taita kuvassa katkoviivalla merkityt kulmat alla olevan kuvan mukaisesti.Nyt voit kasata ja koristella laatikon!Pakkaa jäähtynyt fudge ensin leivinpaperiin ja sitten laatikkoon. Tämän ohjeen laatikkoon mahtuu 15x10cm "fudgelevy".

Otetaan vastaan hyväksi todettuja joulukarkkireseptejä! Linkkaa kommentteihin oma suosikkisi!


Makeaa joulunodotusta!


Ninni

Ps: kokosin ideoita lahjapakkausten tekoon Pinterestiin, käy kurkkaamassa!

Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti