10. Joulukoristeita askarteluhuovasta


Villa taipuu muotoon pieneen,
herkkään, siroon, jouluiseen.
Leikkaa valmista huopaa,
niin et tarvitse suopaa.
Taivuta ja sommittele,
ideoi ja kehittele.
-Saara

Askarteluhuopa mielletään usein lasten askartelumateriaaliksi, mutta siitä saa myös hienoja koristeita joulukuuseen tai roikkumaan sisustusoksaan. Pervekkeellani roikkuu koivusta tehty, mustaksi maalattu oksa, johon olen ripustanut koristeet. Nämä koristeet eivät kärsi parvekkeella kosteudesta eivätkä kylmyydestä.

Inspiraationa näille koristeille toimi Pinterest-palvelussa näkemäni askarteluhuovasta tehty koriste, jossa oli käytetty paperintaittelutekniikkaa. Askarteluhuopa on kestävämpää materiaalia kuin paperi ja sitä voi koristella monipuolisesti. Lisäksi sitä on myös helposti saatavilla ja on vieläpä edullista, joten ei ole mitään syytä mikset sinäkin voisi kokeilla näitä.

Perusmateriaaleiksi tarvitset haluamasi väristä askarteluhuopaa, neulan ja sopivan väristä lankaa. Tarvitset myös ripustusnauhaa ja haluamiasi koristeita kuten puisia, muovisia tai lasisia helmiä tai paljetteja, lisäksi kirjailulankaa koristeluun. Taitoja tarvitaan vain peruspiston verran. Jos olet taitava neulankäyttäjä, voit kirjailla huopaan koristepistoja kuten punaisessa pallossa.

Valmiit koristeet viimeisteltynä
Punainen pallo
Aloitetaan pallosta. Sitä varten leikkaa haluamasi värisestä huovasta kuusi samankokoista ympyrää. Mallissa on käytetty n. 8 cm halkaisijan ympyrää. Kuvallisessa ohjeessa käytän kuutta eriväristä huopaa, jotta tekniikka tulee paremmin esille.


Ota kaksi ympyrää ja ompele ne muutamalla pistolla keskeltä kiinni toisiinsa. Levitä eri ympyröiden "siivet" (kuvassa vaalenpunainen ja violetti) ja aseta uusi ympyrä niiden väliin. Tee samoin vastakkaiselle puolelle. Kuvassa nämä uudet ympyrät ovat pinkki ja vaaleansininen.

Ompele uudet ympyrät kiinni keskikohdasta kuten edellä. Kaikkien ympyröiden keskiompeleet ovat siis näkvyissä. Levitä jälleen eriväriset siivekkeen ja aseta uusi ympyrä väliin. Tee samoin vastakkaiselle puolelle. Ompele nämä kiinni.

Ompele vierekkäiset siivet toisiinsa kiinni hieman puoliväliä ylempää. Kun siivet on ommeltu pareittain, käännä pallo toisinpäin.

 Ompele siivet jälleen pareittain yhteen, mutta vaihda parit.

Toisesta suunnasta katsottuna pallo näyttää tältä...

...Ja toisesta suunnasta tältä.

Esimerkkipallo on koristeltu pykäpistoin, jotka on tehty ihan ensimmäisenä ennen kuin ensimmäiset ympyrät on kiinnitetty toisiinsa. Ripustusnauhan kiinnitin ympyröiden väliin ennen kuin liitin viimeiset ympyrät palloon kiinni.

Persikanvärinen koriste
Seuraava koriste on tehty leikkaamalla 8 x 8 cm kokoinen neliö askarteluhuovasta. Lisäksi neliön sisälle on tehty ruutupiirroksen mukaiset viillot. Älä leikkaa sisäneliöitä täysin irti vaan jätä neliöistä kaksi vastakkaista kulmaa kiinni kuvan osoittamalla tavalla. Viillot on tehty 1 cm päähän edellisestä reunasta.

Aloita pienimmästä neliöstä. Ota sisäneliön irtonaiset kulmat ja ompele ne kiinni toisiinsa. Käännä työ siten, että juuri yhteenommellut kulmat ovat pöytää vasten.

Ota toiseksi sisimmän neliön kulmat ja ompele ne kiinni toisiinsta. Käännä taas työ siten, että juuri yhteenommellut kulmat ovat pöytää vasten.

 Ompele toiseksi uloimman neliön kulmat yhteen ja käännä työ vielä viimeisen kerran.

 Ompele uloimmat kulmat toisiinsa kiinni.

Koristeen muoto sivusta katsottuna.

Kiinnitin persikan väriseen koristeeseen paljettinauhaa, joka on ommeltu huopaan ennen kulmien yhteen ompelua. Lopuksi työhön on laitettu ripustusnauha sekä muovinen koristehelmi.

Keltainen koriste

Keltainen koriste on tehty leikkaamalla viisi suikaletta askarteluhuovasta; 1 kpl 7 x 1,5 cm suikale, 2 kpl 9 x 1,5 cm suikaletta ja 2 kpl 11 x 1,5 cm suikaletta.

Aseta lyhin suikale keskelle, toiseksi lyhimmät sen molemmille puolille ja pisimmät suikaleet ulommaiseksi. Ompele suikaleiden päät muutamalla pistolla kiinni.

Laita myös suikaleiden toiset päät samalle tasolle yhteen, jolloin pidemmät suikaleet pyöristyvät. Ompele päät yhteen.


Kiinnitä lopuksi ripustusnauha ja mahdolliset koristeet. Keltaiseen koristeeseen kiinnitin muutaman lasihelmen roikkumaan.

Sininen lumihiutale

Lumihiutaletta varten leikkaa kuusi kappaletta 30 x 1 cm suikaletta. Tee lumihiutaleen sakarat yksitellen. Mittaa suikaleesta 5 cm mittainen pätkä ja taita se kahtia. Tämä muodostaa sakaran sisimmän silmukan. Ompele silmukka kiinni.

Mittaa ompelukohdasta n. 10 cm osuus ja kierrä se juuri tehdy silmukan ympäri. Ompele toinen silmukka kiinni ensimmäiseen.
Jäljellä oleva osuus on n. 15 cm. Kierrä se jälleen ympäri ja kiinnitä muutamalla pistolla aiempiin silmukoihin.
Ompele sakarat kiinni toisiinsa mahdollisimman läheltä keskustaa.

Sininen lumihiutale on koristeltu kiinnittämättä kirkkaat helmet sisimmän silmukan sisälle. Lopuksi työhön on kiinnitetty ripustusnauha.

Lisää ideoita olen kerännyt Kokeileva Joulukalenteri 2015 - Pinterest-tauluun.

Mukavia askarteluhetkiä!


-Riikka
Jaa Google Plussassa

3 kommenttia :

 1. Mukava saada täältä ihan uusia ideoita ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin kiva kuulla, että ideat toimivat :) Oikein hyvää joulunodotusta!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista