Maukasta ja hyvää,
terveellistä siementä ja jyvää.
- Saara
Tänään lauantaina on hyvä alkaa valmistautumaan sunnuntai Linnan juhlien katsomoon ja herkutella vaikkapa juustoilla vastaanottoa seuratessa. Tässä mainio uusi tuttavuus juustojen seuraksi.
Tein ja maistoin siemennäkkäriä ensimmäisen kerran lokakuussa,ja ihastuin näkkärin makuun ja reseptin helppouteen. Tämä on niin sanottu matalankynnyksen resepti; se sisältää marketista saatavia raaka-aineita, eikä taikinan valmistamiseen tarvita koneita vaan välineiksi riittää mitta-astia, kulho ja lusikka. Voit helposti tehdä vaikutuksen vieraisiin tai tehdä annoksen näkkäriä ruokalahjaksi.
Lokakuussa kokeilemani resepti oli perinteiseen tyyliin tarkka, neljäsosadesi sitä, puolidesiä tätä. Huomasin kuitenkin, että resepti on helposti muunneltavissa tilaisuuteen sopivaksi. Muokkasin näkkärille helpon perusreseptin, jota voi muunnella mielensä mukaan sekoittamalla eri siemeniä, pähkinöitä, mausteita ja öljyä.
Perusohje
2 dl maissi- tai tattarijauhoa
2 dl siemeniä ja/tai pähkinöitä, muita makuaineita
1 tl suolaa
2 dl kuumaa vettä
1/2 dl öljy
Hienonna suurimmat pähkinät rouheeksi.
Sekoita kaikki ainekset nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina on liian kuivaa, lisää hieman vettä.
Taikinan tulisi olla kosteaa.
Ota päällimmäinen leivinpaperi pois. Sirottele taikinan päälle hieman sormisuolaa ja koristeeksi siemeniä.
Paista näkkileipää 150 asteisessa uunissa 50 - 60 minuuttia.
Anna jäähtyä ennen kuin murrat näkkärin pienemmiksi paloiksi.
Rakenna oma näkkäritaikinasi näistä aineksista.
Siemenet: pellava, seesam, auringonkukka, kurpitsa, chia, pinjansiemen
Pähkinät: cashew, manteli, pistaasi, hasselpähkinä, saksanpähkinä
Mausteet: aurinkokuivattu tomaatti, kuivatut marjat (esim. karpalo, mustikka), kookoslastut, kuivatut sienet, oliivi, yrtit kuten timjami, rosmariini, maustetut öljyt kuten tryffeli ja seesaminsiemenöljy (käytä näitä vain muutama pisara tai teelusikallinen)
Öljyt: rypsi, auringonkukka, oliivi, viininrypälesiemenöljy, avocado, neitsytkookosöljy
Millaisen näkkärin sinä rakentaisit? Laita kommenttikenttään omat ideasi reseptin muunteluun. Lisää ideoita löydät minun Kokeilevan joulukalenterin Pinterest-taulusta.
Nauti!
-Riikka
Italialaisen näkkärin inspiraation lähteillä Campaniassa Italiassa, taustalla Vesuvius-tulivuori |
Valmista siemensekoitusta, pistaasi pähkinöitä, kuivattuja karpaloita, maissijauhoa, oliiviöljyä. Herkullista.
VastaaPoistaMukava kuulla!
PoistaTästä tuli kyllä hyvää! Laitoin 1,5 dl valmista siemen sekoitusta, 0,5 dl saksanpähkinää ja 3 tl chia-siemeniä. Olen nyt maistellut puoli pellillistä.
VastaaPoistaHieno homma! Itse laitan mielelläni aina myös vähän pellavansiemeniä, ne tekee hyvää vatsalle :)
Poista