19. Piparkakkutalo




Piparkakkutalon rakentaminen on jo pitkään ollut oleellinen osa jouluvalmistelujani. Pikkutarkkaan työhön keskittyminen on ihana tapa rauhoittua joulukiireiden keskellä.

Itselleni tärkeä osa piparkakkutaloprojektia on talon suunnitteluvaihe. Kirjoista ja internetistä löytyy kasapäin valmiita piparkakkutalo-ohjeita, mutta persoonallisempaa on suunnitella talo itse. Talon inspiraationa voi toimia oikeastaan mikä vaan. Itse olen tehnyt piparista mm. lapsuuden kotitaloni, arkkitehti-isäni saneeraaman pietarilaisen kirkon, alppimajan ja jopa pienen huussin. Tänä vuonna sain inspiraation lukiessani lapselleni Herra Hakkaraisen aakkoset -kirjaa, josta löytyi hienosti piparkakkutaloksi taipuva luostari.

Piparkakkutalon suunnittelu ja kaavat

Tarvitset:
- idean
- (ruutu)paperia
- kynän
- viivoittimen
- sakset

Hahmottele paperille suunnitelmasi mukainen talo. Mittaa ja merkitse kuvaan kaikkien sivujen pituudet. Ruutupaperi toimii tässä kätevänä apurina. Talo kannattaa hahmotella sivusuunnasta ja ylhäältä katsoen. Itse hahmottelin taloni samankokoisena kuin kirjassa, joten pipariversiota varten skaalasin mitat kolminkertaisiksi. Kattopaloihin mitoitin aavistuksen ekstraa, jotta paistettu katto varmasti riittää seinien päälle.


Kun talon muoto ja lopulliset mitat on määritetty, piirrä paperille erilliset kaavat talon seinistä, kattopaloista ja muista mahdollisista osista (esim. savupiippu). Muista piirtää myös ovi- ja ikkuna-aukot paikoilleen. Leikkaa piirtämäsi palat irti.




Piparkakkutalon rakennusosat

Tarvitset:
- piparkakkutaikinaa (tähän taloon käytin noin 1 kg valmistaikinaa)
- kaulimen
- terävän veitsen
- tomusokeria
- vettä tai kananmunanvalkuaista
- minigrip-pussin (ja pussinsulkijan)

Kaulitse taikina melko ohueksi (noin 2-3 mm), sillä ohut taikina säilyttää paremmin muotonsa paistettaessa. Taikinan voi kaulita suoraan leivinpaperin päälle, jolloin palat eivät kärsi siirtelystä. 


Asettele kaavat taikinan päälle. Jos kaulitsit taikinan suoraan leivinpaperille, jätä hieman turpoamisvaraa kaavojen väliin (noin 1 cm). Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöten terävällä veitsellä. Kaulitse taikinasta myös alusta, johon kiinnität piparkakkutalon.




Paista piparit taikinan ohjeen mukaisesti. Jos piparit paistuvat kiinni toisiinsa (kuten minulla kävi, ups!), leikkaa ne irti heti uunista ottamisen jälkeen, kun ne ovat vielä hieman pehmeitä.


Jäähtyneet talon osat kannattaa koristella ennen kokoamista. Ideoita koristeluun löytyy esimerkiksi googlaamalla “piparkakkutalo koristelu”. Haastetta kaipaavat voivat ottaa mallia tästä videosta: https://www.youtube.com/watch?v=X_5-Bkh-3Dw

Perinteisesti piparkakkutaloja koristellaan tomusokerivesikuorrutteella tai pikeerillä. Näistä pikeeri on kuivuessaan kovempaa eikä siksi tahriinnu käsiteltäessä. Pikeerin ohjeen löytää esimerkiksi täältä: http://www.kinuskikissa.fi/pikeeri-royal-icing/. Pikeerin pursottamiseen käy muuten erinomaisesti minigrip-pussi, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä. Anna koristelujen kuivua seuraavaan päivään.




Piparkakkutalon kokoaminen

Piparkakkutalon palat voi kiinnittää toisiinsa joko sulatetulla sokerilla tai paksulla pikeerillä. Näistä pikeeri on ehdottomasti palovammattomampi ja lapsiystävällisempi vaihtoehto :D Itse käytin pikeeriä, jossa oli 1/4 dl valkuaista, 2,5 dl tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua.












Jos kokoamiskuvat jättivät arvailun varaa, täältä löytyy havainnollinen video piparkakkutalojen kokoamisesta: https://www.youtube.com/watch?v=2xcRkk3URQA#t=16.

Tässä sadussa saatiin valkoinen joulu, kun tomusokerisade valkaisi maan. Nyt Nestori ja nunnat nauttivat nietoksesta!














Piparintuoksuista joulua,
Marjo
Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti