14. Tonttujen jouluyötä odotellessa




En ole koskaan erityisemmin pitänyt tupsuista, paitsi pipoissa. En pidä tupsuista, joihin liimataan osia, jotta ne saadaan näyttämään elämiltä tms. En myöskään ole yhtään kiinnostunut hahmoista, jotka tehdään yhdistämällä erilaisia tupsuja toisiinsa. Kiinnostuin kuitenkin tupsuista, kun kuulin, että niihin voi tehdä kuvioita ja niitä voi myös muokata leikkelemällä. Niinpä osallistuin Vantaan aikuisopiston tupsukurssille.

Kurssin vetäjä Niina Vuorinen oli tehnyt tupsuista tonttuja. Yrityksen ja erehdyksen kautta kehitin niihin ohjeen.

Tarvikkeet: 

- lankaa tontun hattuun ja kasvoihin
- vahvaa lankaa solmimiseen
- tupsukehikko
- sakset
- neula

Langan tulee olla melko ohutta villa, villasekoite tai akryylilankaa. Mitä ohuempaa sitä parempi. Lanka kieputetaan tupsukehikkoon tiiviisti, joten miten ohuempaa lanka on, sitä tiiviimpi tupsusta tulee. Minä käytin esimerkeissä Novitan Nalle –lankaa, koska sitä on helppo saada. Se toimi mielestäni hyvin.

Solmimislankana käytän kalastajalankaa, koska se kestää hyvin solmimisen ja kiristämisen.

Tupsukehikkona voi käyttää perinteistä pahvista askarreltua kehikkoa. Minä käytän kuitenkin kaupasta ostettua muovikehikkoa, koska siihen on mielestäni helmpompi kieputtaa lankaa ja se on kestävä. Näissä ohjeissa olen käyttänyt kehikkoa, joka on halkaisijaltaan 5,5 cm.

Saksien tulee olla terävät. Jos sakset on tylsytetty paperille, ne on syytä teroittaa. Minä käytin sekä isoja yleissaksia että pieniä teräväkärkisiä saksia.

Neulana isosilmäinen neula, johon lankaa voi pujottaa ja jonka voi tökätä tupsun läpi.



Tonttu rakentuu siten, että sen kasvoja varten kieputettavien lankojen osuus on ¼ koko tupsukehikosta, loppu on tontun hattua. Kieputin kasvojen lankaa (valkoista) keskelle toista kehikon puolikasta. Arvioin alueen olevan noin ¼ koko siitä ympyrästä, jonka kehikko muodostaa, kun sen molemmat puolet liitetään yhteen.



Kun lopetan yhden värin käytön tupsussa, kiinnitän sen langanpään siten, että kieputan viimeisen kierroksen sormeni ympärille, katkaisen langan ja työnnän langanpään sormeni yli muodostuneen silmukan läpi ja kiristän langan. Langan pään leikkaan lyhyeksi. Näin lanka ei lähde purkautumaan, kun jatkan kiekon käsitettelyä toisella langalla.



Seuraavaksi kieputin kehikon toiseen reunaan hattulankaa.



Siirryin toiseen reunaan kieputtamalla lankaa kasvolankojen yli ja kieputin langat tiiviisti myös tähän reunaan. Lisäsin hattulankoja vielä kasvolankojen päälle.



Kieputin hattulankaa tiiviisti tupsukehikon toiseen puoliskoon ja yhdistin kehikon ympyräksi.



Leikkasin tupsun auki.


Kiedon kalastajalangan tupsun ympärille ja kiristän sen ensimmäisen kerran, teen tässä vaiheessa lankoihin yhden solmun.

Kiinnitä huomiota solmun paikkaan. Jos solmu on kehikon saranan kohdalla, on ripustulanka tontun ”päälaella” ja tonttu katsoo eteenpäin. Jos solmu on vastakkaisella puolella kuin tontun kasvot eli tontun takaraivolla, tonttu katsoo alaspäin. 



Kierrän solmimislangan toisen kerran tupsun ympärille, kirstän sen ensin yhdellä solmulla ja teen sitten vielä toisen solmun ja kiristän sen tiukkaan.



Poista kehikko, tupsu on valmis – nyt se hauskuus alkaa!



Ensin siistin tontulle kasvot. Käännän hattulangat sivuun, jotta pääsen leikkaamaan langat kasvojen osalta ihan reunasta lähtien. Leikkaan reippaasti, tarkoitus on, että kasvot ovat tiivistä lankaa. Ne voivat hyvin olla syvällä hatun sisällä.



Jos haluat tontulle parran, jätä kasvojen alaosan langat pitkiksi.



Sitten hatun muotoilu. Leikkaan lankoja lyhyemmiksi reippaasti hatun päästä lähtien siten, että hatun ”tupsupäästä” leikkaan lankoja lyhyemmiksi kuin hatun kasvojen puolelta. Tarkoitukseni on saada kolmiomuoto hattuun. Yritän muistaa siirtää ripustuslankaa sivuun, etten leikkaa sitä poikki.



Yritän muistaa riiputtaa tonttua välillä ripustuslangasta, jotta näen miten se asettuu roikkuessaan vapaasti ja jotta osaisin paremmin arvioida, mistä sitä vielä pitää muotoilla. Niina Vuorisen ohje oli: ”Vielä vähän”, kun kuvittelin, että nyt tonttua on trimmattu tarpeeksi.



Tein tontulle silmät siten, että neulan avulla työnsin kasvo-osan läpi silmälangan pään läpi. Hatun puolelta leikkasin langan hattulankojen keskeltä lyhyeksi, jolloin se ei näy muiden lankojen seasta.













Näiden tonttujen ripustuslangan solmu oli kasvolankojen vastakkaisella puolella ja aloitin hatun muotoilun ripustuslangasta. Tontut katselevat alaspäin.


Kokeilin myös tehdä pari eri versiota joulukuusesta. Ensimmäisessä versiossa kiedoin vihreän langan joukkoon keltaisia ja punaisia lankoja ja leikkasin tupsun kolmionmuotoiseksi. 

Toisessa versiossa tein kehikkoon kolmionmuotoisen kuvion, jossa oli vihreitä ja punaisia lankoja joukossa. Trimmasin tupsua siten, että valkoinen taustalanka on lyhyempi kuin kuusikuvia. En ole ihan varma onko tämä toimiva juttu.


Tässä esimerkkejä muista kuvioista:







Strömsön Lee Esselström teki viime jouluna ohjeen joulukuusitupsusta.
Suomenkielinen sydäntupsu ja kuusitupsu löytyvät TSISiskojen blogista
Englanninkielisiä ohjeita löytyy Mr Printables –blogista.
Ravelryssa nimimerkillä Chiyo915 on ohjeita erilaisista kuvioiduista tupsuista.
Keräsin Pinterest –tauluuni ideoita.












Pom pom
Nina

Onko sinulla ideoita siihen, mihin tupsujen trimmaamisesta ylijääneet langanpätkät voi käyttää?

Jaa Google Plussassa

0 kommenttia :

Lähetä kommentti